Emigreren en onderwijs

Bij een verhuizing naar het buitenland waar kinderen bij betrokken zijn, is het uiteraard van groot belang dat zij in hun nieuwe woonland van goed onderwijs voorzien zullen worden na het emigreren. Belangrijk is dat u een school voor uw kinderen kiest die bij hen past, en dat zij goed meekomen met de klas. Wij raden u aan om ruim voor de emigratie al te beginnen met het leren van de taal, zodat uw kinderen goed mee kunnen komen op hun nieuwe school.

Emigreren, onderwijs en leerplicht

Het is een goed idee om voor de emigratie contact op te nemen met een leerplichtambtenaar uit uw huidige gemeente, aan wie u kunt bevestigen dat uw kinderen op de gekozen datum zullen verhuizen naar een land elders. Op vragen van een Nederlandse leerplichtambtenaar zit natuurlijk niemand te wachten, zeker niet naast alles wat al bij uw emigratie komt kijken! Uw kinderen uitschrijven bij het BRP is een handeling om niet te vergeten. In sommige gevallen kan dit namelijk gezien worden als strafbaar feit.
Per land verschillen de regels op het gebied van leerplicht. Zorg ervoor dat u zich goed inleest in de regels van uw nieuwe land.

Welke school is geschikt?

Dit is erg afhankelijk van de omstandigheden na uw emigratie. Bent u van plan om (voorlopig) in uw nieuwe woonplaats te blijven wonen? Dan kiest u het beste voor een lokale school voor uw kinderen, zodat zij betrokken worden in hun nieuwe woonplek. Verhuist u vaker tussen verschillende plaatsen en landen? Dan is een internationale school een fijnere plek voor uw kind. Hij/zij zal zich in beide gevallen beter thuis voelen.

Meer informatie over onderwijs en emigreren?

Wilt u meer weten over de zaken die geregeld dienen te worden rondom uw verhuizing naar het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op! Jacobs Verhuizingen & Transport uit Velp staat graag voor u klaar.